Mam taką teorię kulinarną, że najlepsze potrawy są przede wszystkim proste, nieudziwnione i co najważniejsze - z najlepszej jakości składników.
Polędwica cielęca, to miękkie i delikatne, szlachetne mięso. Zbrodnią byłoby przekombinować i zepsuć ją zbyt dużą ilością przypraw i dodatków.
Dlatego ministeki to proste, szybkie i wyśmienite danie.
Składniki dla 2 osób:
2 polędwiczki cielęce
4 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny (trochę mniej)
masło - 4 łyżki
sól, świeżo mielony pieprz
suszona szałwia - pół łyżki
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, resztę dodamy na koniec. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło.
Można usmażyć steki na oliwie, ale masło daje przyjemny, aksamitny smak.
Polędwicę kroimy na steki/talarki i smażymy. Gdy przewrócimy mięso na drugą stronę dodajemy pokrojony w cieńkie plasterki czosnek i szałwię. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez moment.
Zdejmujemy z ognia. Na wierzch każdego talarka kładziemy płatek masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋