Super pyszne przepisy na ciasta mojej Teściowej.
Koniecznie warto wypróbować. Zarówno na tradycyjną struclę makową (zdjęcie) jak i na makowiec i/lub kokosowiec :)
STAROPOLSKA STRUCLA MAKOWA WELI (Krucho-drożdżowa)
Składniki:
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 czubate
łyżki cukru pudru
- 2 całe jajka
i 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki
soli
- 5 dag
drożdży
- 3 łyżki
kwaśnej śmietany
Drożdże mieszamy
w kubeczku ze śmietaną. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto
dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności od ilości blaszek, wychodzą 2 wąski
dłuższe lub 3 małe)
Nadzienie:
- 40 dag maku
- 4 żółtka
- 1 szklanka
cukru
- 15 dag mąki
- 10 dag
posiekanych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, laskowych
- 15 dag
rodzynek
- opcjonalnie:
2 łyżki miodu (ale można bez)
- piana z 6
białek
- opcjonalnie:
kieliszek koniaku lub rumu
Mak zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na dwanaście godzin, odcedzamy i przepuszczamy przez
maszynkę na małych oczkach dwa razy.
W garnku
roztapiamy masło i dodajemy bakalie, podsmażamy ciągle mieszając.
Mieszamy z
bakaliami i chwilę podrzewamy. Do lekko schłodzonego farszu dodajemy 4 żółtka
ubite ze szklanką cukru. Na koniec lekko mieszamy ubite białka z makowym
farszem. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, jeśli dodamy do niej
kieliszek dobrego rumu lub koniaku.
Układamy
farsz na rozwałkowanych kawałkach ciasta (2 cm od brzegów). Zwijamy w struclę.
Przekłądamy do nasmarowanych masłem brytfanek. Odstawiamy ciasto w ciepłe
miejsce na godzinę, przykrywamy ściereczką, żeby wyrosło. Żeby nie popękało w
trakcie pieczenia, możemy je leko ponakłuwać.
Wkładamy do
lekko nagrzanego piekarnika (150-180 stopni), po 45-50 minutach ciasto powinno
być gotowe.
Polewamy
lukrem
PÓŁFRANCUSKIE, NIESŁODKIE CIASTO
WELI: MAKOWIEC I KOKOSOWIEC
Składniki:
- 1 ½ kostki
masła 30 dag)
- 30 dag mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki wody
Mąkę
mieszamy z masłem przy pomocy noża. Dodajemy 3 żółtka i 4 łyżki wody. Ciasto
zagniatamy bardzo szybko, robimy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Nadzienie z maku:
- bakalie –
pocięte, rozdrowbnione
- 40 dag maku
- 40 dag cukru
- 4 żółtka
- piana z 7
białek
Mak sparzamy
i odcedzamy na sitku, następnie rzepuszczamy przez maszynkę 2 razy. Mieszamy
mak z cukrem. Dodajemy żółtka, bakalie i mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy
z ubitymi białkami.
Ciasto
dzielimy na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą układamy na
dnie blaszki, nakłuwamy widelcem. Układamy na niej mak. Kładziemy drugą,
większą warstwę ciasta (ciasto się kurczy i odkrywa mak- musi być dokładnie
przykryte) i pieczemy około godziny w maksymalnej temperaturze.
Na koniec
posypujemy cukrem pudrem.
Nadzienie z wiórków kokosowych:
- 10 dag masła
- 20 dag
wiórek kokosowych
- 1 płaska
łyżka mąki
- ubita piana
z 3 białek z 1 szklanką cukru
Masło
rozpuszczamy, dodajemy wiórki i mąkę. Powoli łączymy z białkami i cukrem.
Rozkładamy
na ciasto (zamiast opcji makowej). Przykrywamy drugą wartswą ciasta i pieczemy.
Ciasto,
ponieważ nie jest słodkie doskonale nadaje się do innych wypieków. Można z
niego zrobić pierożki z mięsem, ciasteczka – kopertki, paszteciki.