Ostatnio wynalazłam u Mamy Kuchnię Włoską i znalazłam w niej kilka inspirujących przepisów.
Południe Europy to moja ulubiona kulinarna strefa :)
Zainspirował mnie przepis na placuszki z polenty, a że już wcześniej robiłam smażoną polentę z rozmarynem wg Jamiego Olivera, ten przepis wydał mi się ciekawy i ładnie wyglądał na zdjęciu. Ja niestety nie zdążyłam zrobić fotki, bo placuszki w magiczny sposób zniknęły ;)
Ponieważ dosyć mocno zmieniłam przepis, podaję według mojej receptury.
Do wrzątku powoli (uwaga na grudki!) i ciągle mieszając wsypujemy mąkę kukurydzianą. Gotujemy aż zgęstnieje około 5 minut. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć, bo polenta lubi wybuchać jak gejzer.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Smażymy małe placuszki na oliwie z oliwek około 2-3 minut z każdej strony.
Ja podałam z polędwicą wołową. Można podać z pesto, kwaśną śmietaną, myślę, że nie byłyby też złe z guacamole.
3
Południe Europy to moja ulubiona kulinarna strefa :)
Zainspirował mnie przepis na placuszki z polenty, a że już wcześniej robiłam smażoną polentę z rozmarynem wg Jamiego Olivera, ten przepis wydał mi się ciekawy i ładnie wyglądał na zdjęciu. Ja niestety nie zdążyłam zrobić fotki, bo placuszki w magiczny sposób zniknęły ;)
Ponieważ dosyć mocno zmieniłam przepis, podaję według mojej receptury.
- 1/2 szklanka mąki kukurydzianej (lub drobnej kaszki)
- 1 i 1/2 szklanki wody (wrzątku)
- mała cebulka drobno posiekana
- ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- opcjonalnie - posiekana czerwona papryka (kawałek 1/3 do ozdoby)
- łyżka lub dwie posiekanej natki z pietruszki
- 3-4 ugotowane i wyciśnięte lub rozgniecione ziemniaki
- puszka kukurydzy
- pół szklanki mąki pszennej
- lekko rozbełtane jajko
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Do wrzątku powoli (uwaga na grudki!) i ciągle mieszając wsypujemy mąkę kukurydzianą. Gotujemy aż zgęstnieje około 5 minut. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć, bo polenta lubi wybuchać jak gejzer.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Smażymy małe placuszki na oliwie z oliwek około 2-3 minut z każdej strony.
Ja podałam z polędwicą wołową. Można podać z pesto, kwaśną śmietaną, myślę, że nie byłyby też złe z guacamole.