To danie to czysta profanacja aglio olio e peperonciono. Jest petardą smaku umami i mimo, że sycące nie da się zjeść tylko jednej porcji.
Składniki:
- 6-8 ząbków czosnku
- dwie łyżki chrupiącego chilli w oleju (lub łyżeczka chilli w płatkach)
- dwa chlusty oliwy z oliwek
- dwie łychy masła
- chlust sosu sojowego
- zioła: kolendra, bazylia, szczypiorek
Gotujemy makaron al dente.
Na chluscie oliwy podsmażamy połowę czosnku pokrojonego w płatki. Zdejmujemy z patelni, gdy się zarumieni. Resztę czosnku siekamy i podsmażamy z masłem. Chlustamy sosem sojowym i redukujemy odrobinę. Dodajemy chilli i chipsy czosnkowe.
Dodajemy makaron i chlust wody z jego gotowania.
Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy zioła i jeśli ktoś lubi więcej chilli lub opcjonalnie starty parmezan lub pecorino.
Można też dodać krewetki, które smażymy po zdjęciu z patelni płatków czosnku.