I znowu inspiracja panem O. ;) Jest to całkiem nowe spojrzenie na mozarellę :)
Sałatka przepyszna, gdy chwilę postoi przechodzi zapachem cytryny. Przypomina mi w smaku pastel fresco z syropem cytrynowym, ale w wersji wytrawnej.
Składniki dla 4 osób:
4 kulki mozarelli
6-8 łyżek gęstej śmietany
papryczka chilli
Ja tak zrobiłam z filetem z limady. Niebo w gębie!
6
Sałatka przepyszna, gdy chwilę postoi przechodzi zapachem cytryny. Przypomina mi w smaku pastel fresco z syropem cytrynowym, ale w wersji wytrawnej.
Składniki dla 4 osób:
4 kulki mozarelli
6-8 łyżek gęstej śmietany
papryczka chilli
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
garść swieżych lub suszonych ziół:
(w oryginale świeży tymianek, w mojej wersji mięta i natka)
Mozarellę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Rozsmarowujemy na każdym plastrze śmietanę.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy wypestkowaną papryczkę w cieniutkie paseczki. Obieramy cieńką warstwę skórki z cytryny, kroimy na drobne kawałki i posypujemy mozarellę. Skrapiamy oliwą, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.
Taką sałatka może postać ze 2 dni w lodówce.
Możemy obłożyć nią kawałki ryby i zapiec (30-40 minut 180 stopni)