Zaczyna się... nadchodzą szparagi i truskawki :))
Są na pierwszym miejscu moich ulubionych sezonowych owoców i warzyw.
Na truskawki nadal czekam... już niby są, ale to jeszcze nie jest 100% truskawki w truskawce;)
Teraz rządzą szparagi :) Zarówno białe jak i zielone. Białe najlepsze z jajkami w koszulkach a zielone - do wszystkiego.
Zwykle gotuję je na parze a póżniej dodaję tylko sok z cytryny, masło, sól i pieprz.
Tym razem postanowiłam wypróbować przepis Tęczy - na smażone zielone szparagi :)
Składniki
Pęczek zielonych szparagów
oliwa z oliwek (zwykła albo pikantna chilli - ja nie miałam, więc dodała suszone chilli)
suszone, mielone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
sól pieprz
Szparagi myjemy i obieramy (odcinam około 2 cm włóknistego dołu i za pomocą obieraczki do warzyw obieram do główki). Następinie odcinamy w 2/3 wysokości pozostawiając kawałek łodyżki z główką.
Na oliwę wrzucamy "dół" szparagów, pieprz, chilli i chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodajey czosnek i górne części szparagów, solimy i przykrywamy pokrywką. Podajemy al dente lub miękkie- wedle uznania.
Nie muszę życzyć smacznego - są pyszne :)
4
Są na pierwszym miejscu moich ulubionych sezonowych owoców i warzyw.
Na truskawki nadal czekam... już niby są, ale to jeszcze nie jest 100% truskawki w truskawce;)
Teraz rządzą szparagi :) Zarówno białe jak i zielone. Białe najlepsze z jajkami w koszulkach a zielone - do wszystkiego.
Zwykle gotuję je na parze a póżniej dodaję tylko sok z cytryny, masło, sól i pieprz.
Tym razem postanowiłam wypróbować przepis Tęczy - na smażone zielone szparagi :)
Składniki
Pęczek zielonych szparagów
oliwa z oliwek (zwykła albo pikantna chilli - ja nie miałam, więc dodała suszone chilli)
suszone, mielone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
sól pieprz
Szparagi myjemy i obieramy (odcinam około 2 cm włóknistego dołu i za pomocą obieraczki do warzyw obieram do główki). Następinie odcinamy w 2/3 wysokości pozostawiając kawałek łodyżki z główką.
Na oliwę wrzucamy "dół" szparagów, pieprz, chilli i chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodajey czosnek i górne części szparagów, solimy i przykrywamy pokrywką. Podajemy al dente lub miękkie- wedle uznania.
Nie muszę życzyć smacznego - są pyszne :)