składniki:
- 1 kg surowego schabu bez kości
- cukier biały
- sól morska gruboziarnista
- pimenton (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana)
- pieprz czarny
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- pończocha
- 2 ząbki czosnku
Mięso,myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. Wkładamy do lodówki na 24 godziny , zakrywając naczynie folią.
Po 24 godzinach mięso myjemy , pod bieżącą , zimną wodą i osuszamy ręcznikiem. Obtaczamy w soli morskiej i władamy do lodówki na 24 godziny , nie zapominając o folii.
Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!!
Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym miejscu. Powinno wisieć od 4 dni do nawet 2 tygodni. Nie mogliśmy wytrzymać dłużej niż 4 dni:)
smakowicie dziś u Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńAle cudna propozycja. Ciekawa jestem w jakim celu smarujesz schab cukrem? W dziedzinie wędliniarstwa jestem nogą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Schabik przepyszny! Jesteśmy zachwyceni tym smakiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za słowa pochwały:) Cukier konserwuje mięso i wydobywa jego smak:) świetna wędlinka godna polecenia:)
OdpowiedzUsuńzrobię:):)
OdpowiedzUsuń