Składniki
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego
- sól
- pieprz
- wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej)
- chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego
- chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!)
- 200 g passaty pomidorowej
- chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka dżemu figowego lub śliwkowego)
- kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów
- opcjonalnie: cynamon i mielony kminek
Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj.
Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać.
Można przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋