Zainspirowana ostatnimi kulinarnymi ekscytacjami w różnych restauracjach postanowiłam poeksperymentować ze smakami.
Bardzo lubię połączenie mięsa/ryb i mango. Sprawdziło się ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity.
Składniki tatara:
- 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów)
- Niewielki kawałek pora
- Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku)
Sos do tatara:
- olej sezamowy - około łyżki
- sos sojowy tamari - około dwóch łyżek
- plaster świeżego imbiru
- syrop z agawy - około łyżki
- sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki
- garść świeżej kolendry
Do podania:
- Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę)
- Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam.
Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango.
Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione olejem sezamowym i sosem sojowym. Do tego ziołowa grzanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋