Wakacje, upały, Mundial... zaniedbałam się z wpisami a kilka smakowitych kąsków wydarzyło się w tzw. "międzyczasie" :) Na przykład pyszne mielone z cielęciny z pesto z rukoli. Mielone zrobiłamw właściwie bardzo tradycyjnie, ale urozmaiciłam je pesto. Były przepyszne z młodymi ziemniaczkami i szparagami. Chłopaki oglądający mecz byli zadowoleni ;)
Składniki kotlety:
400g zmielonej cielęciny (łopatka)
2 dymki ze szczypiorkiem
2-3 łyżki byłki tartej
1 jajko
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Mięso, drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, jajko i bułkę mieszamy, formujemy kotleciki. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Składniki na pesto:
pęczek rukoli
2 ząbki czosnku
starty grana padano
oliwa z oliwek
sól pieprz
opcjonalnie orzeszki pinii
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy liście rukoli i przez chwilę trzymamy na małym ogniu aż lekko zwiędną. Miksujemy, dodajemy starty parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz orzeszki (zwykle dodaję je do pesto, ale tym razem nie miałam).
Podajemy z kotletami.
Pesto świetnie sie też nadaje do brusketty z pomidorem lub makaronu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajne..ale po co podsmazasz czosnek i rukole do pesto ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam...
Można nie podsmażać rukoli i dodać świeży czosnek. Tak robię pesto z bazylii.
OdpowiedzUsuńAle tym razem chciałam, żeby rucola i czosnek miały łagodniejszy smak i były takie "rozmemłane" ;) i ugotowane jak sos, bo podawałam te kotlety do ziemniaków na drugie danie. Potraktowałam rukole trochę jak szpinak.