Przygotowałam naleśniki gryczane, są one bezglutenowe, w nawiasach podałam produkt zastępczy dla tych mniej restrykcyjnych.
Składniki na naleśniki:
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki skrobi kukurydzianej
- mleko roślinne - tyle, żeby zachować konsystencję ciasta naleśnikowego (ew. zamienić można lub wodę)
- 1 jajko (dla tych, ale jeśli nie jecie jajek to niekoniecznie)
- szczypta soli
Naleśniki usmażyłam na prawie suchej patelni posmarowanej klarowanym masłem.
Nadzienie:
- 250g pieczarek
- 2 małe pory
- szklanka bulionu
- sól, pieprz do smaku
- zagęściłam łyżka skrobi kukurydzianej z odrobiną mleka ryżowego
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwa z oliwek
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i ja zawsze odparowuję/podsmażam pieczarki na suchej patelni, dopiero potem dodaję masło. Pory kroimy w cienkie talarki i smażymy przez chwilę razem z pieczarkami następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Zagęszczamy mlekiem wymieszanym ze skrobia.
Nadziewamy naleśniki i wcinamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋