SOS ZE SZPINAKU
- 500g świeżego szpinaku
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 gałki muszkatołowej
- garść pokruszonych orzechów wsłoskich
- kawałek gorgonzoli około 150g
- sól, pieprz
- 250g pomidorków koktajlowych
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, orzechy, pieprz, startą gałkę muszkatołową. Dodajemy umyty i lekko pokrojony szpinak. Po chwili dorzucamy pomidorki i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy gorgonzolę i smażymy aż się rozpuści.
KURKI
- 250 g kurek
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- świeży estragon
Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy umyte kurki i smażymy, doprawiamy do smaku.
CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ
- kawałek zadniej cielęciny
- kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej
- pęczek szałwii
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- 100g masła
- sól, pieprz
- opcjonalnie: płaska łyżka mąki
Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy każdy kawałek mięsa na plastrze jamon serrano. Na jednym końcu układamy kilka listków szałwii i kawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z powrotem na patelnię i zagęszczamy mąką.
Zdrówka!
OdpowiedzUsuńA obiadek świetny :)
dzięki! trochę kaloryczny, ale co tam! ;)
UsuńAle bym sobie zjadła taki pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuń