Postanowiłam sobie zrobić kilka dni jaglanki+warzywa i owoce i wymyśliłam te właśnie gołąbki. Co się okazało? Wyszły naprawdę smaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach.
Składniki:
- liście młodej kapusty (wcześniej sparzone)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 dużych pieczarek
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- por
- 2 garści natki z pietruszki
- garść koperku
- garść natki z pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 dojrzałe pomidory malinowe
- łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki (pimienton)
- łyżka siemienia lnianego zmielonego
1 cebulę, czosnek, marchew, selera, piertruszkę podsmażamy na oliwie z odrobiną wody. przekładamy do miski. Podsmażamy drobno pokrojone pieczarki (na suchej patelni). Wszystkie usmażone/uduszone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, natką z pietruszki, posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty.
Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
Następnie razem z sosem zapiekamy około 40 minut w temparaturze 200 stopni.
Fantastyczny przepis, na pewno zrobię:) Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń