1. zamrożone chilli con carne (jedyne danie, które było gotowe)
2. zamrożone zamarynowane żeberka wieprzowe
3. zamrożone hamburgery
4. zamrożone polędwiczki wieprzowe
Wszystko elegancko zapakowane w torebki do mrożenia. Każdy hamburger osobno, żeby łatwo było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych.
Sama zaczęłam tak robić dla nas, bo nie zawsze mam czas, żeby stać dłużej i coś gotować. Często też do marynat wrzucam to, co ma pod ręką. Kupiłam mojo na Kanarach - dodaję mojo. Kupiłam na bazarze czerwoną czubricę - dodaję czubricę.
Marynowane żeberka
- około 1 kg żeberek
- kilka ząbków czosnku lub po prostu suszony czosnek
- papryczki chilli suszona
- pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka
- oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
- ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy
- sos Worcester lub sos BBQ
- majeranek
- cząber
- lubczyk
Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce.
Hamburgery
- pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka majonezu - opcjonalnie
- sól, pieprz
- łyżeczka czerwonej czubricy - opcjonalnie
- szczypta kminku - opcjonalnie
- pimienton - opcjonalnie
- łyżka oliwy
- czasami dodaję cząber albo pimienton
Mięso mieszam, formuję hamburgery i każdy pakuję oddzielnie lub odseparowane od siebie w jednym worku tak, żeby łatwo je było wyjąć pojedynczo. Wystarczy wyjąć i usmażyć.
Polędwiczki wieprzowe
- Ładna polędwiczka (lub więcej)
- czosnek w płatkach lub świeży
- oliwa
- tymianek
- opcjonalnie: czerwone mojo, czubrica, lubczyk
- lub papryka w proszku
Robię dokładnie to samo, co z żeberkami :)
Polędwiczkę można upiec w całości lub pokroić na kotleciki. Na zdjęciu taka właśnie wersja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋