Uwielbiam bottargę i nie zamieniłabym jej na żadne czekoladki.
I jest zwykle tylko moja, bo w domu nie ma innych amatorów.
Bottarga di muggine, czyli suszona ikra cefala, to tradycyjny sardyński przysmak.
Można ją kupić w sklepach w włoskimi produktami również w Polsce. W smaku przypomina trochę kawior, ale ze ma zupełnie inną konsystencję. Osobiście wolę smak bottargi niż kawioru.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw (dobrze łączy z masłem, białym winem, makaronem). Lubię ją też samą lub w towarzystwie orzeźwiającego selera naciowego.
Składniki:
- 4 łodyżki selera naciowego
- Bottarga - cieniutkie plasterki - wedle uznania
- Sok z cytryny lub limonki (dodałam też odrobinę skorki)
- Sól
- Pieprz
- Chlust oliwy z oliwek
Selera pokrój w cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny lub limonki, dodaj oliwę, sól i pieprz - pomieszaj. Posyp pokrojoną lub startą bottargą.
Ja dodałam też dla podbicia świeżego odczucia odrobinę skórki z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋