Jestem totalną jesieniarą i kocham polską, złotą jesień, zapach ziół z ogrodu, kolory, a przede wszystkim spacery po lesie i grzybobranie! Sformuowanie „emocje jak na grzybobraniu” ma dla mnie dosłowne znaczenie. Serio mam totalny excitement, jaram się, a po zamknięciu oczu w nocy widzę grzyby i czasem nie mogę usnąć. No freak po prostu. I tak jak nie zazdroszczę nikomu niczego, tak te koszyki pełne grzybów bym wyrwała i uciekła do… lasu 😀 A zdjęcia w social mediach ogromnych borowików sprawiają, że zielenieję 😉 Szczególnie, kiedy sama nie mam możliwości pójścia na grzyby.
Dziś byliśmy na spacerze w lesie i nazbieraliśmy całkiem sporo podgrzybków. Szczerze mówiąc nie zbieram innych grzybów, bo się trochę boję. No, może prawdziwka, ale w naszych wieleńskich lasach o niego trudno.
Chyba na fali tak dobrych wrażeń, zrobiłam jedną z najlepszych kolacji w tym roku. Po prostu sztos i palce lizać.
A na dodatek zajęło mi to pół godziny, no może 45 min z obieraniem ziemniaków i sałatką z rukolą i figami.
Zatem do rzeczy.
Składniki (dla dwóch, trzech osób):
- Niewielka polędwiczka wieprzowa
- 8-10 plastrów boczku surowego wędzonego
- Łyżka zielonego pieprzu - zmiażdżonego
- Sól
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Opcjonalnie gałązka szałwii
- Chlust białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła klarowanego
- Łyżka lub kawałek masła zwykłego
- Kapelusze prawdziwków - u mnie duże 3 szt. (bo miałam podsmażone grzyby z wczoraj)
- Duża patelnia
- Polędwiczki pokrój w kawałki szerokości plastra boczku.
- Posól je i obtocz w zielonym pieprzu.
- Każdy na środku dziabnij nożykiem i zapakuj tam 1/4 ząbka czosnku oraz kawałek gałązki rozmarynu.
- Każdy kawałek zawiń ścisło w plaster boczku.
- Pozostały czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć gałązkę szałwii (lub liście).
- Upraż na chipsy, zdejmij z patelni i posól.
- Na patelnię połóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony.
- Dodaj kapelusze i smaż z każdej strony.
- Dodaj posiekany czosnek.
- Chluśnij winem i podkręć temperaturę.
- Dodaj łychę masła (masła nigdy za dużo) i zredukuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋