a: nie chciało mi się gotować
b: nikomu się nie chciało zmywać
c: chciało nam się jeść
W takich przypadkach, najlepsze są dania jednogarnkowe, gdzie wrzuca się wszystko razem, włącza kuchenkę, wraca po jakimś czasie i się je. W tym przypadku było to danie jednobrytfankowe, wyszło pysznie i co najważniejsze, do mycia było tylko jedno naczynie + talerze :)
Składniki:
- ulubione kawałki kurczaka (ja użyłam piersi i udka)
- kilka umytych ziemniaków ze skórką (pokrojonych w ósemki)
- kilka ząbków czosnku
- kilka cebulek (pokrojonych w ósemki lub małych całych)
- marchewka pokrojona w talarki
- papryka pokrojona w paski
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka pikantna, przyprawa warzywno-ziołowa (mieszanka suszonych warzyw i ziół -najlepiej eko), kminek mielony, lubczyk, oliwa z oliwek i kilka łyżek octu balamicznego.
Mieszamy wszystko razem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 1-1,5 godziny maksymalnie rozgrzanym piekarniku.
nie powiem, rzeczywiście ekspresowo.
OdpowiedzUsuńa jak smakowicie zarazem!
szybko, ale za to pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTaką kurę można zrobić z różnymi warzywami, jakie wpadną w ręce. Kura piecze się prawie tyle samo, co warzywa, więc spokojnie można tworzyć dowolne kompozycje :)
Można też podlać półwytrawnym lub wytrawnym białym winem.