Zrobiłam grzanki a la francuskie, ale odrobinę inaczej.
Składniki:
- 4 kromki ciabatty
- 4 jajka
- garść szczypiorku
- 4 plastry usmażonego boczku
- łyżka masła
Z kromek ciabatty wyjmujemy środek zostawiając obwódkę. Możemy też użyć zwykłej kajzerki i wydrążyć środek za pomocą kieliszka lub szklanki.
Kawałek masła roztapiamy na patelni i podsmażamy ciabattę z jednej strony. Po obróceniu do każdej z dziurek wbijamy jajko, posypujemy szczypiorkiem, pieprzem i solą. przykrywamy pokrywką, żeby jajka się zcięły. W tym czasie na osobnej patelni smażymy plastry boczku.
Ja podałam z sałatką caprese polaną moim ulubionym gęstym octem balamicznym.
Pycha!
fajny pomysł ;]
OdpowiedzUsuńsniadanie niebywale smakowite!