Składniki:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- masło do foremek
- barwniki w żelu Wilton
Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy z odrobiną soli. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Na koniec białka. Masę dzielimy na 6 części i każdą zabarwiamy odrobiną barwników spożywczych w żelu. Ja mam 3 barwy podstawowe Wiltona, które mieszam.
Przekładamy masy w nasmarowane masłem foremki (21 cm średnicy).
Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku bez wentylatora około 10 minut.
To ciasto wychodzi bardzo lekkie i smaczne.
Tort przełożyłam masą mascarpone. Ze względu na to, że jest wysoki, zrobiłam podwójną ilość masy:
- 1/2 kg serka mascarpone
- 1/2 litra śmietany kremówki
- kilka łyżek cukru pudru
Osobno ubijamy serek i osobno śmietanę, następnie łączymy obie masy.
przepis jest na te 6 placków?
OdpowiedzUsuńTak, na 6 małych placków (tortownica 21 cm)
OdpowiedzUsuń