Kiedyś moja Babcia Wala, Mama mojej Mamy robiła super murzynka w prodiżu. Uwielbiałam go.
Teraz ten smak przypomniał mi murzynek mojej Teściowej - Weli:) Specjalnie zamówiłam go sobie na Święta. I coś czuję, że będę musiała w nowym roku dużo ćwiczyć ;))
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 duży słoik dżemu lub powideł (każde, najlepsze śliwkowe)
- 2 jajka
- bakalie wedle uznania
- rodzyki
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- wiórki kokosowe do posypania polewy
Rozpuszczamy
masło, dodajemy bakalie, rodzynki, mleko, kakao, dżem a na koniec cukier.
Zagotowujemy. Mieszamy mąkę z sodą i dodajemy do ugotowanej, przestudzonej
masy. Następnie dodajemy 2 roztrzepane całe jajka. Mieszamy.
Wylewamy do
foremki i pieczemy około godziny.
Możemy
przełożyć powidłami lub kremem.
Możemy
podzielić składniki na połowę i zrobić mniejsze ciasto.
Najlepsza polewa:
- ½ masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- Sok z ½ cytryny
- 100g kieliszek koniaku lub brandy (lub spirytus)
W rondelku
roztapiamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao. Mieszamy i dodajemy sok z
cytryny. Na końcu wlewamy koniak.
Polewamy
murzynka i posypujemy wiórkami kokosowymi, gdy polewa przestygnie.
Uwielbiam murzynek:) Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńpolewa z brandy lub koniaczkiem jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńna jak duzej formie pieczesz to ciasto? bo chce sprobowac;)
OdpowiedzUsuńna duuużej prostokątnej, ale możesz podzielić na połowę ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest jeszcze ciepły ale pieknie wygląda i jest przepyszny. Przepis świetny :))))))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, przekażę Teściowej :)
UsuńTo chyba moje ulubione ciasto.
Dobrze że murzynek a nie żadne brownie, nasz swojski babciny lub ciociny czy kogoś ważnego ale MURZYNEK:-)
OdpowiedzUsuńJest wspaniały:-)
A powidłami przekładamy przed czy po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu i wystygnięciu :)
OdpowiedzUsuń