Składniki:
- 10 jajek na twardo (tylko żółtka)
- 1 całe surowe jajko
- szklankę cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 1 olejek migdałowy
- 200g masła (lekko rozpuszczone)
Pieczemy 15 minut (trzeba zaglądać). Jak ostygnie lukrujemy :)
Szybki lukier:
- 30 dag cukru
- 1/8 szklanki wody - gotujemy
- wlewamy łyżeczkę octu.
Gotujemy do "nitki" (jak się ciągnie nitka z łyżki). Potem przekładamy do naczynia, w którym będziemy ucierać. Skrapiamy zimną wodą i ucieramy. W pogotowiu mamy wrzątek, żeby ewentualnie rozrzedzić.
Mazurek możemy przyozdobić połówkami obranych migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋