Składniki (dla 4 osób)
- pętko kiełbasy chorizo (pikantnej)
- dymka ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek 350g Sofito (tomate frito)
- kilka grillowanych hiszpańskich papryczek (pimientos del piquillo) pokrojonych w paski
- odrobina oliwy z oliwek
- papryka w proszku (polecam pimienton picante, ma specyficzny wędzony smak i zapach)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- makaron Barilla Penne Rigate - paczka
- hiszpański owczy ser z brandy (może być parmezan)
Wstawiamy makaron. Chorizo kroimy w plasterki i smażymy w rondelku. Zdejmujemy z na talerz i do wytopionego z chorizo tłuszczu dodajemy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej pokrojoną w kostkę dymkę ze szczypiorem i czosnek. Następnie dodajemy pimientos del piquillo i sos tomate frito. Doprawiamy solą, pieprzem i pimientonem. Na koniec mieszamy z chorizo i makaronem. Posypujemy startym serem.
To jest ekspresowy wypas. Chłopaki wzdychali: "ale to pyyyyszne" ;)))))
proste, pyszne domowe hiszpańskie danie, super.
OdpowiedzUsuńTe papryczki sa boskie - ostre i slodkie zarazem. Pyszne (i szybkie) danie!
OdpowiedzUsuńto prawda, są super, dobrze to ujęłaś :)
Usuńrewelacja! :) zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
Usuń