Zupę z topinamburu jadam w restauracji i nawet mi smakowała, choć nie był to jakiś szalony zachwyt kulinarny. Postanowiłam sama zmierzyć się z tymi starymi-nowymi warzywami. Efekt całkiem fajny, na pewno do powtórzenia.
Składniki:
- pół kilo topinamburu
- 200g szpinaku - może być mrożony w listkach
- oliwa z orzechów laskowych
- kilka suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- mozzarella lub mozzarella wegańska
Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z masłem, na koniec dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 min.
Mmm, pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń