Składniki:
- pół rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru lub cukru pudru
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu (można dodać też przyprawę do piernika)
- 2 szklanki startej lub zmiksowanej dyni
- mały słoiczek powideł (u mnie śliwkowe)
- bakalie: u mnie orzechy włoskie, migdały, śliwki, morele i rodzynki, skórka pomarańczowa
Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy około godziny w 180-200 stopniach.
Zrobiłam do ciasta polewę z gorzkiej czekolady i posypałam prażonymi płatkami migdałów.
DYNIOWE PRZEPISY:
Czy dynia ma być gotowana,czy surowa?
OdpowiedzUsuńsurowa. starta na tarce lub zmiksowana.
OdpowiedzUsuńzakalec mi wyszedł :-(
OdpowiedzUsuńNiestety mi też wyszedł zakalec. Jak tego uniknąć następnym razem?
OdpowiedzUsuńzakalec jest dobry. A jak nie chcecie, to nie mieszajcie wszystkiego od razu jak popadnie.
OdpowiedzUsuń