Składniki:
- polędwiczka wieprzowa około 1 kg (lub dwie mniejsze)
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz cytrynowy
- masło klarowane do smażenia
Polędwiczkę i na szybko zamarynowałam w marynacie z oliwy, wyciśniętego czosnku, pieprzu cytrynowego, soku z cytryny, octu jabłkowego i soli.
Następnie podsmażyłam na klarowanym maśle, tylko tyle, żeby się zarumieniła a nie usmażyła i żeby zamknęły się pory w mięsie.
Następnie zawinęłam każdy kawałek w 3 plastry szynki i włożyłam pod spód gałązki rozmarynu.
Polałam masłem z patelni i zapiekłam około 20 minut aż szynka się zarumieniła a mięso w środku dopiekło.
świetny pomysł na polędwiczki, których chyba nie da się nie lubić ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, zwłaszcza grillowane http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/