Pokochałam robić Pavlovą, jest pyszna lekka i świetnie pasuje do wykwintnych kolacji. Przed Wami przepis na ,mam wrażenie, najprostszy sposób zrobienia bezy i kremu. Polecam.
Składniki:
BEZA:
- 5 białek
- 300 g cukru białego
- szczypta soli
- j.w. tylko adekwatną ilość białek zastępujemy aquafaba (woda z cieciorki)
KREM:
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
Śmietanę ubijamy na pianę,dodając w trakcie cukier puder. Radzę ubijać na małych obrotach,żeby uniknąć zważenia się śmietany. Po ubiciu dodajemy serek i mieszamy wszystko powoli łyżką lub szpatułką. Owoce myjemy i szykujemy do dekoracji.
Gotową i ostudzoną bezę układamy na talerzu , nakładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugą bezą. Resztę kremu nakładamy na szczycie deseru i na nim układamy owoce. Można owoce umieścić również wewnątrz Pavlovej i też będzie pyszna i efektowna.
Ja też uwielbiam pavlovą:-). Pycha!
OdpowiedzUsuńNajbardziej eleganckie ciasto jakie znam. :)
OdpowiedzUsuń