Składniki:
- 3 piersi kacze ze skórą
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 goździki
- 1 listek laurowy
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 gwiazdki anyżu
- 0,5 kg soli morskiej
- 0,5 kg cukru brązowego
Piersi kacze myjemy,osuszamy dokładnie i nie ściągając skóry zasypujemy mieszanką soli,cukru i przypraw tak aby nie wystawał najmniejszy kawałek mięsa. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Po upływie podanego czasu wyjmujemy z mieszanki , raz jeszcze płuczemy i osuszamy kaczkę. Obwiązujemy każdą pierś lnianym sznurkiem, nakrywamy luźno gazą i wieszamy na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu ( u nas wisiała w gospodarczym) Potem trzymamy kaczkę w lodówce, owiniętą gazą.
schab juz robie, ten przepis tez ujal mnie prostota...wyprobuje:)
OdpowiedzUsuńale super przepis - wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ta pierś :*
OdpowiedzUsuń