Ja zaczęłam od prostej wariacji na temat "Ryżu Bud'a" lekko ją modyfikując - moja jest oliwa z orzechów włoskich i kurkuma, użyłam tez ryż jaśminowy.
Składniki:
- 2 filiżanki ryżu jaśminowego lub innego
- 4 szklanki wody
- sól
- łyżeczka kurkumy
- 2 szczpty cynamonu
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z orzechów laskowych (opcjonalnie)
- 25 gram masła
- orzeszki piniowe
Ryż gotujemy, dodajemy do niego część masła, oliwę, sól, pieprz, cynamon i kurkumę. Orzeszki piniowe podsmażamy na reszcie masła, można je posolić. Podajemy z ryżem.
Podałam z faszerowanymi mięsem i jalapeno papryczkami.
Polecam ryż i książkę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋