Składniki:
- szklanka(250 g) soczewicy
- 50 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 srednia marchewka
- seler naciowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu( nie miałam świeżego,dodałam suszony)
- 1 łyzeczka bazylii
- 2 liście laurowe
- kartonik przecieru pomidorowego
- 1 litr wody
- sól i pieprz
rozgrzać oliwę , wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę,smażyć przez chwilkę aż się zeszkli, po kolei dodawać czosnek,marchew, seler i smażyć jeszcze przez kilka minut.Dodać litr wody,soczewicę i przyprawy.Gotować przez chwilę , dodać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem przez około 40 minut(aż soczewica będzie miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupka doskonała do przyrządzenia nad ogniskiem :)
OdpowiedzUsuńw kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
:)