Dziś pieczone zaserwowałam pieczone, polane aromatyczną oliwą.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (czasem używam oliwy z zalewy z suszonych pomidorów)
- 2 ząbki czosnku - wyciśnięte
- papryczka chilli
- łyżka balsamico (gęstego, mój ulubiony il borgo del balsamico czerwony)
- sól do smaku
- opcjonalnie: odrobina pimientonu lub pikantnej papryki
Szparagi czyścimy, ja nawet w zielonych obieram dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy oliwą wymieszaną z przyprawami, czosnkiem, chilli i balsamico. Przykrywamy folią do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Ja lubię lekko al dente, więc możecie je podpiec dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋