Nie wiem, co napisać, bo jest mi strasznie gorąco ;) To było pyszne :)))
Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryka piquillo (lub czerwona słodka upeiczona i obrana ze skóry)
- opcjonalnie: papryczka chilli
- 400g tomate frito (miałam gotowe, hiszpańskie ze słoika)
- kilka zielonych szparagów (też miałam już gotowe i też hiszpańskie ;)
- sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
- świeży estragon, świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- ser do posypania (parmezan, grana padano, dziugas etc.)
- paczka farfalli Barilla
Na oliwie podsmażamy suszone przyprawy, cebulę i czosnek oraz ewentualnie chilli - u mnie tak). Dodajemy paprykę piquillo, szparagi. Jeśli mamy świeże szparagi możemy je dodać na początku razem z cebulą i czosnkiem, żeby zmiękły. Dodajemy posiekaną bazylię i estragon, następnie sos tomate frito. Podałam z farfallami posypane grana padano.
Wyszło znakomicie :) Kolorowo i z makaronem, idealnie wręcz!
OdpowiedzUsuńi jak szybko! w czasie gotowania makaronu :))))
Usuń