Najlepszy robi mój Wąż.
Składniki:
- pomidory - świeże lub z puszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier, opcjonalnie: mchilli
- zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)
Smażymy na oliwie zioła i przyprawy, po chwili dodajemy cebulę i czosnek pokrojony w płatki. Gdy cebulka będzie już złota, wlewamy przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i cukrem.
Podajemy je ze spaghetti lub inna pasta.
Możemy dodać podsmażoną kiełbaskę chorizo, tuńczyka, kawałki szynki parmeńskie, boczek - co lubicie.
polecam do zlotej cebulii czosnku dodac marchewki i troszke selera naciowego, podsmazyc, zalac sosem pomidorowym i podlac bialym winem, poczekac az odparuje i zmiksowac wszystko razem
OdpowiedzUsuńtez pycha:)
buzia!