- 3-4 sznycelki z piersi indyczej
- 1 mala cebula
- 1 mały por
- 1 łyzka masła
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki bulionu
- sól, pieprz
3-4 cienko ukrojone sznycelki z piersi indyka (wtedy nie trzeba ich zbijać- ale jeśli chcemy, żeby nie uszkodzić mięsa powinniśmy robić to przez folie) obtaczamy w świeżo-zmielonym pieprzu i soli, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek (± 2 łyżki) i smażymy aż się przyrumienią. Następnie przekładamy do rondelka i na każdy sznycelek kładziemy kawałeczek masła (około pół łyżeczki), przykrywamy, odstawiamy.
Cebulkę pokrojoną w piórka (czyli podłużne paseczki) oraz pora pokrojonego w pół-talarki wrzucamy na patelnię z oliwą po sznyclach i dusimy przez około 5-10 minut na małym ogniu, dodajemy pół szklanki bulionu i przekładamy do rondelka ze sznycelkami.
Podajemy z ziemniaczkami i mizerią (albo z czymkolwiek innym ;)
Czas przygotowania: 30 minut max
Ilość kalorii: niewiele
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋