Postanowiłam zrobić swoją, inną, pikantno-pomidorową zupę rybną.
Potrzebujemy do niej:
- filet ze szczupaka (może być inna ryba)
- 3 marchewki
- kawalek selera
- por
- mała cukinia
- czosnek- 3 zabki
- srednia cebula
- oliwa z oliwek
- przecier pomidorowy (mały)
- przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, papryka slodka, pieprz cayene, pieprz czarny i bialy, koperek i natka suszone, sol, przyprawa warzywna, kostka rosolowa, sos Worcestershire)
Filet gotujemy aż będzie miękki razem z przyprawami: 3 listami laurowymi, 6 ziarnami ziela, papryka, pieprzem, przyprawa warzywna, natką i koperkiem.
Cebulę, ząbek czosnku, pora i cukinię podsmażamy na oliwie z oliwek. Marchew kroimy w 2 cm patyczki, a pora w płatki o srednicy cm.
Wywar z ryby przecedzamy i wyrzucamy „śmieci”, rybe dzielimy na drobne kawalki pozbywając się ości i tak przygotowaną dodajemy spowrotem do wywaru razem ze wszystkimi warzywami i kostka rosołową. Na koniec dodajemy odrobine sosu Worcestershire i przecier.
Można podawać z makaronem ryżowym lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋