Składniki:
- Pół puszki karmelu (przygotowanej z długo gotowanego słodzonego mleka skondensowanego.
- 4 łyżki masła
- pół torebki wiórków kokosowych
- 1 i ½ szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)
Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej.
Pralinki wyszły przepyszne. Małe conieco, które od razu poprawia humor.
Zrobiłam wcześniej pralinki na podstawie przepisu, który znalazłam w Internecie i trochę zmodyfikowałam.
Jednak podczas imprezy, na której zaserwowałam obydwie wersje, większą popularnością cieszyły się te z kajmakiem.
Jakiś czas temu robiąc zamówienie na miasteczkowe foremki, kupiłam przy okazji śliczne, srebrne „sukieneczki” na pralinki i mini babeczki. Z okazji zbliżających się urodzin mojego Kochanego, postanowiłam zrobić z nich użytek.
Składniki:
- 1 szklanka mleka w proszku
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ kostki masła (pół kostki)
- niepełna szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka (lub więcej, masa musi być gęsta, ale niezbyt rzadka)
- 2 łyżki sosu klonowego (opcjonalnie)
- kolorowa posypka lub kakao/cukier puder do dekoracji
Wiórki kokosowe rumienimy na patelni z połową masła. Resztę masła mieszamy z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku i zwykłym mlekiem. Dodajemy wystudzone wiórki i mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypujemy mleko w proszku, jeśli jest za gęsta dodajemy zwykłe mleko. Lepimy małe kuleczki i obtaczamy je w kolorowej posypce, kakao lub cukrze pudrze.
uwielbiam te wszystkie małe kuleczki
OdpowiedzUsuńtaką z kajmakiem bym zjadła chętnie.. :-)
polecam!!! szybciutko zniknely a zrobilam ich z 70 :)
OdpowiedzUsuńfajne kuleczki! w sam raz na swietczny prezent :-))
OdpowiedzUsuń