wtorek, 22 grudnia 2009
Home
Unlabelled
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
CIASTO:
- 375 g mąki pszennej tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 175g masła lub margaryny
MASA MAKOWA:
- duża puszka (900g) gotowej masy makowej
- 2 jaja
- garść rodzynek
- garść migdałów
- roztrzepane jajko posmarowania wierzchu
ciasta.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski. Dodać cukier , cukier waniliowy, jajka, masło lub margarynę. Składniki ucierać , wyrobić ciasto. Na posypanej stolnicy wyrobić ciasto na gładka masę. Jeśli będzie się kleiło, dodać odrobinę mąki( nie za wiele). Ciasto podzielić na 3 części : 2 użyć do ułożenia spodu na, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia , blasze. Jedną schować do lodówki.
Zrobić masę makową. Wymieszać wszystkie składniki łyżką i wyłożyć na, wcześniej ułożony w formie, spód.Wyciągnąć z lodówki pozostałą część ciasta , rozwałkować , obficie obsypując mąką, wykrawać paski i układać je na wierzchu ciasta , tak aby utworzyć wzór kratki. Posmarować całość rozmąconym jajkiem. Ciast piec około 50 min. w temperaturze 180-190 stopni. Po wyjęciu dobrze ostudzić.
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Reviewed by Marta Dobosz
on
15:30
Rating: 5
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie jem makowca według twojego przepisu - brak mi słów aby opisac smak. Boossskkkkooo
OdpowiedzUsuńmmm Kochana! Zostanie cos do Sylwestra? :)) Buziaki dla Doboszków świąteczne :)
OdpowiedzUsuńświetny prosty tani i bardzo smaczny Polecam !
OdpowiedzUsuńProsze napisac jaki wymiar blaszki?z gory dziekuje!!!!
OdpowiedzUsuń24x24x4 powinien byc ok
OdpowiedzUsuńZrobiłam na troszkę większej blaszce(bo nie miałam 24x24) i makowiec wyszedł super.Dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuń